Like This ♥
Asturi Metal Builders (M) Sdn Bhd
Friday, November 16, 2012 • 9:50 PM • 0 Love Letter ♥

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, cuti sekolah dah seminggu berlalu. Dan baru hari lah kau nak update Hazira kennn ? Hehe. Sempena saya update blog ni, haha (macam sambutan gilang-gemilang je) saya nak cerita trip to Kuantan on last 20 October 2012. We were visiting a factory which the place that the gas tanks were made. It's Asturi Metal Builders (M) Sdn Bhd located in Gebeng, Kuantan. We gathered around 6.30 and started our awesome journey around 7.15 (kalau tak silap lah). After having a breakfast, which was nasi lemak yang erghhh tak sedap ok. Nasi lembik, makan pun tak habis. I'm sorry nasi, I didn't mean it to throw you. Sobs :(

We arrived around 11 am macam tu lah. Area situ semuanya area kilang. Macam-macam jenis kilang ada. Punya lah excited kan nak tunggu mana satulah kilang kita orang nak pergi ni. Hisshhh, kaki tak boleh dok diam dah nak turun dari bas. Finally, sampai jugak kilang Asturi. Mana tak jauh, letaknya belakang sekali. Opps, ok mula-mula tahu trip ke kilang all of us liked " Lehhh, kilang je ke ? Lehhh, apa ni kilang ? Lehhhh ". HAHAHA. But we'r wrong ok. It was a great experiences ever ! Jom kita teroka through the photos. Cikedout yaww !


Firstly masa sampai, the manager brought us to a room sebab nak buat some explanation. Mula2 ingat kan manager dia tu Indian tau tapi suddenly "Ok, bismillahirahmanirahim. Assalamualaikum wbt. Selamat datang ke Asturi Metal Builders (M) Sdn Bhd ". Ehhh, Islam rupanya ? Itu lah orang cakap kan dont judge a book by its warna kulit. Hahaha. Nak kata muallaf dia bukan ber-Bin kan Abdullah. Hmm, adalah keturunan India tu kot. Masa dalam bilik tu (ohhh, thanks to Allah ada aircond) dia explain pasal kilang Asturi tu lah. Those yang nak jadi engineer yang hebat lagi bergaya haha boleh lah kerja dekat tempat ni. Jangan pandang remeh dengan kerja kilang wooo. Orang kata paling cikai pun gaji engineer dekat sini 4K tau ! Such my kakak cakap "Lain kali nak cari suami, yang gaji macam tu lah". Hahaha. Dan terus lagu Najwa Latif bermain di fikiranku "meski dia bisa beri ku apa saja, tapi itu semua tidak boleh beri bahagia....." Haha.

What are made by Asturi ? Ok saya terang sikit ye. As yang saya cakap tadi, Asturi is a factory that make a gas tanks. Hasil product Asturi banyak guna high pressure and kilang ni dah import banyak tanks ke luar negara. They had made the thickest tank, the longest tank and so on. Memang kaya lah kan and paling bangga sekali this factory belongs to a Malay. Dato apa entah tak ingat nama. Mihmih :p

Kerja dekat sini more getting to risk lah bagi saya. Tahun lepas pun ada seorang pekerja dorang yang mati sebab terhempap besi 90 kg. The manager said " Kami buat besi beribu-ribu tan, tapi last-last pekerja tu mati just sebab besi 90 kg". Hahaha. Apa lah , terhempap besi 100 gram pun kalau dah ajal boleh mati kan ?


Half of my classmates. We'r lucky ok. Sebab as a science student kita orang diberi penghormatan untuk masuk ke dalam kilang tempat buat pressure tanks tu cehhh cehhh gittewww. Budak yang bukan kelas science just boleh melawat dekat luar je. Hikhik :p

Muka engineer ready nak lawat tempat kerja baru :p



Yang dekat atas ni tempat pembuangan bahan besi. Yang lebih-lebih tu dorang akan kumpul dekat sini. Tujuannya ? Mestilah nak jimatkan kos. Besi yang lebih tu dorang akan leburkan semula dan buat meja besi ke kerusi ke suka hati lah kan. Benda yang boleh dorang guna, dorang akan buat sendiri. Cool right ? :)

Ni antara tanks yang dah nak siap. Dari sekecik-kecik saiz sampai lah sebesar-besarnya semua ada. Ketebalan dan panjang tanks ni pun depends on the pressure.

Tempat water pressure. Function tempat ni untuk detect kebocoran tanks. Tempat ni paling bahaya. Just boleh seorang je yang masuk tempat ni. Nak tahu sebab apa bahaya ? Mehh, saya cerita ehh. Based on the engineer tu cakap, pressure dekat tempat ni kuatnya ibarat kalau satu nat tank tu tercabut, nat tu boleh terpelanting dari hujung kilang sampai lah hujung kilang belah sana. Dan kalau ada orang terkena nat tu, boleh tembus badan orang yang kena tu. Faham ? So, bayangkan lah macam mana high pressure tempat ni ye ;)

Nampak cikai je kan mesin ni ? Rupa pun alaa2 dah berkarat hidup segan mati tak mahu. Haha. Tapi harganya, murah je. Almost a million. HAHA :D

Banyak basikal kenapa ni ? Haha. Tempat ni besar sangat ok. Sebab tu lah basikal disediakan untuk pekerja guna. Macam nak ke tempat rehat dorang ke. Boleh lah naik basikal. Dekat sini, ada tempat tidur sebab kebanyakan workers terutama workers bahagian tebuk2 besi ni kena kerja 2 jam je satu masa. Then, dorang perlu rehat and tukar shift. Kalau lebih 2 jam bahaya, sebab tahap focus dah kurang. Nanti jadi apa-apa kan bahaya tu anak-anak. Muehehehe :p

Ke tepi, ke tepi ! Engineer nak bergambar. Muehehe :p


The canteen. Nice kan ? Makanan pun sedap. Free lagi uolls :p

Muka penat engineer lepas lawat kilang. Hahaha :D

The visit ends around 1 pm. Alhamdulillah, kenyang makan dekat situ dan services pun terbaik ! 




Goodbye Asturi. A great experiences with a lot of knowledge :')

After the trip, we went to Masjid Al-Qaryah Baluk. Dalam bahasa melayu, Masjid Kampung Baluk. Solat Zohor and tukar baju dekat situ. Sikitlah nak comment pasal driver bas tu. Tak spoting langsung. Ada ke patut dia nak gerak je padahal ada orang lagi tak siap solat and tukar baju. Tak penyabar langsung ! Huh.


Lepas tu pergi lepak kejap dekat ECM. Then, balik. Sepatutnya nak ke Teluk Cempedak. Tapi adalah sikit pembuat masalah, so tak jadi pergi. How bengang and sad. Nak lama-lama dekat ECM tu buat apa. Boring dah dekat situ.

With Nisaa. The sitmate. Haha :D

Berphotogediks dalam bas. Hahak ;)

That's all for this update. InsyaAllah ada masa saya nak update pasal Jamuan Akhir Tahun pulak nanti. Be waitin' oraittt . Salamualaikum :)

Muchos Amos,

HAZIRA HAMDAN







Labels:



Assalamualaikum ! " Saya bercakap kerana saya peramah dan saya sombong kerana saya menjaga diri saya.. Terima kasih " Hazira Hamdan .. Sixteen years old .. See the beautiful in wide vision people ! :)
bold italic underline strike

Hazira Raif

Create your badge

PUT YOU OWN CBOX





Big helped by Aulia Septiya , Ziera Sharplet and Munyrah Iyra
Edited by Opie
Header by Rabiey
Follow & Dashboard Button by Ziera
Cursor by Fiqah
Hosted by YOUR NAME