Like This ♥
If Allah will
Friday, January 11, 2013 • 9:51 PM • 0 Love Letter ♥

Bismillahirahmanirahim.

When we are sad, we need Allah. When we are happy we indeed to have Allah too. 

Assalamualaikum wbt. It had been fortnight of school. And , ya ! It was quite busiest week of my life. Works, class, works, class going back to works. Ya Allah, penat tak hengat hengko ! *SPM -.-'

So, hari ni Alhamdulillah selesai solat hajat berjemaah kat sekolah. After siap baca yassin and solat hajat, student form 5 *ehemm* FORM 5 YE , "diminta tunggu di dataran sekolah blablablablaa...", berkata seorang ustaz fofular Sekolah Menengah Kebangsaaan Padang Saujana. Hahaha. So, what we got ? Haaaaaaaaa taraaaaaaaa .............



Hmm, why I'm writing this entry ? So, tadi cikgu edarkan borang daftar subjek PELAJAR SPM 2013 *ehemmm lagi hengko* untuk diisi oleh semua CALON SPM 2013 *ehemmmmmm* hikhik. Cikgu kite cakap, " Haaa (dialog tambahan), kamu semua diberi tempoh seminggu untuk decide subjek ape yang kamu nak ambik. Sebarang pertukaran subjek selepas blablablabla(malas taip) akan dikenakan bayaran sebanyak RM30.00 . Segala urusan permbayaran hendak diuruskan sendiri kerana blablablablabla(malas taip lagi)....", berkata seorang guru cun Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Saujana. 

Me and le classmates terus macam, EHMMMM, HMMMM, LAAAA, CAMNEEEE NIEE, ADUUUUHHHH, PENING ARRR, ADUHHH, HMMMM HMMM HMMMM. For what ehmm hmm laaa camnee and so on tu ? For what subject ? Hahahaha. Wahai Bahasa Arab, jawapannya ialah anda Bahasa Arab. Yaaaa, anda ! And ade lah beberapa kerat yang ehmm hmm laaa camnee aduhh untuk subjek Bio. But for me, I can carry on the Biology, Biiznillah. But, the big thing is.... Bahasa Arab. I've failed 2 of 3 of the finale exam of 2012. Yang sekali tu pun lulus sebab diri sendiri dan member sekelas bertransformasi menjadi TOYOL. Hahaha. Sebab tu markah lulus atas pagar je. 2 markah lagi InsyaAllah lah berisiko sangat nak tergelincir ke dalam golongan orang yang Gemilang (G). Hahaha. So, as a student yang masih tak tahu sangat benda ni. I've told my mama and brother about this matter. Dialog bermula di meja makan ketika lunch :

Hazira sedang duduk baru nak cedok kuah sambal bilis tempoyak *telan air liur* ke dalam pinggan nasinya. Sambil menguis-nguis comel nasinya, Hazira pun memulakan bicara sopan. Hahaha

Hazira: Hmm, mama. Tadikan... kat sekolah, cikgu bagi borang nak daftar subjek untuk SPM nanti. Pastu kan, Iwa pening lah (iwa ialah nama comel Hazira di rumah) nak buat macam mana. Iwa nak drop ke tak Bahasa Arab ni. Kalau Iwa drop kan, Iwa kena drop kan Syariah dengan Quran Sunnah jugak. Iwa tak ada masalah sangat pun dengan Syariah dengan Quran Sunnah tu. Tapi tu lah. Subjek yang se (satu) lagi tu. Arab tu. Aduhhh, macam mana ni. Iwa dah lah failed selalu. Lulus hari tu pun sebab tiru (sangat jujur Hazira ni kan) . 

Hakimi (abang Hazira) : Kalau awok drop awok tinggal berapa subjek je ?

Hazira: Kalau nak drop Arab, mesti kena drop Syariah dengan Quran Sunnah jugak. So nanti Iwa kena ambik PAI dengan subjek lain, akaun ke sains sukan ke. Tu lah masalahnya. Hmmmm ( Hazira hampa).

Mama: Ishh, baik tak payah lah Iwa. Menyusahkan awok je nak ambik subjek lain pulak tahun ni. Awok dah lah tak ada basic langsung. Tak kan awok nak catch up balik yang form 4 punya. Belajar pun tak pernah. Nanti nak faham yang form 5 lagi. Mama rasa tak payah drop lah. Ambik je subjek yang sekarang. Bahasa Arab tu, tak dapat A pun tak apa lah. Yang penting cuba dulu yang terbaik. 

Hazira: Hmm tu lah. Iwa pun fikir macam tu jugak. Dulu masa PMR pun dalam setahun je Iwa belajar betul-betul Arab tu. Boleh je dok ?

Mama: Haaa tahu pun. Boleh je dapat A kan. Yang sekarang pun sama lah. Usaha dulu. Tak payah nak pening-pening nak belajar subjek awok tak pernah belajar pulak. Cuba dulu. Tahun lepas awok tu banyak main-main. Cikgu pun tak push sangat macam tahun exam (tipuuuuu, tahun lepas pun banyak kerja jugak sobs).

Hazira: Hmmm. Ok yelah. Iwa cuba je lah dulu ehh..

Lebih kurang macam tu lah conversation nyaaaa.....

What I want to focus on here is, whenever we do, if Allah will, Allah will help us to get what we want. But, if Allah faith is not lucky for us, please be trust. Kita cerdiklah macam mana pun, makanlah kacang cerdik satu balang sehari pun, tapi kalau Allah kata " BUKAN MASANYA LAGI", please TRUST , it's mean bukan rezeki kita lagi. And now, what I need is, focus on my destiny. Highlight the AIM, PRAY and BISMILLAHI TAWAKKAL TU A'LALLAH. InsyaAllah, Allah knows the best. Apa yang saya cakap ni sebenarnya nasihat untuk saya sendiri and untuk orang yang berada dalam situasi keliru macam saya sekarang ni. I believe, parent's dua always with me. Friends always be there to accompany me. And Allah always listen to me. So, bismillahirahamnirahim. Dengan rasminya, saya akan teruskan subjek yang sama tanpa mengubah apa-apa keputusan (macam datin maimun nak rasmi spa je hahahaha). InsyaAllah, it will be the best decision. I dont want anything now except your dua for me. Thank you :')


Muchos Amos,

HAZIRA HAMDAN



Labels:



Assalamualaikum ! " Saya bercakap kerana saya peramah dan saya sombong kerana saya menjaga diri saya.. Terima kasih " Hazira Hamdan .. Sixteen years old .. See the beautiful in wide vision people ! :)
bold italic underline strike

Hazira Raif

Create your badge

PUT YOU OWN CBOX





Big helped by Aulia Septiya , Ziera Sharplet and Munyrah Iyra
Edited by Opie
Header by Rabiey
Follow & Dashboard Button by Ziera
Cursor by Fiqah
Hosted by YOUR NAME